Eerste OutSystems benchmark op initiatief van gebruikers gelanceerd

by | Dec 16, 2021

B O N C O D E   A R T I C L E

De onafhankelijke OutSystems benchmark meet technical debt en productiviteit

‘s-Gravenhage, 14 december 2021 – Een groep van OutSystems gebruikers kondigt vandaag aan dat ze de eerste onafhankelijke OutSystems benchmark hebben gelanceerd om technical debt en productiviteit te meten. Het initiatief is voortgekomen uit organisaties die intensief gebruik maken van OutSystems, waaronder Vopak en Plangroep (onderdeel van Cohedron). De onafhankelijke benchmark wordt wetenschappelijk begeleid door professor Joost Visser van de Universiteit Leiden en is ontwikkeld door Boncode, een onafhankelijke toolbased advies- en onderzoeksorganisatie.

Het OutSystems platform stelt klanten in staat applicaties “Fast, Right and for the Future” te ontwikkelen. Daarbij is het essentieel dat aandacht wordt besteed aan de technische kwaliteit van applicaties, vooral om ‘technical debt’ te verminderen en te voorkomen. Te weinig onderhoud, te lage productiviteit of het hebben van een hoge technical debt beïnvloedt de slagkracht van development teams negatief. Dankzij de benchmark kunnen bedrijven vergelijken hoe goed ze presteren wanneer ze OutSystems implementeren en onderhouden. Dit met als doel om hun systemen optimaal te laten draaien, passend te maken én te laten voldoen aan de wensen van de business. Dit is met name belangrijk omdat full stack applicatie-development platforms, zoals OutSystems, steeds vaker worden gebruikt voor bedrijfskritische applicaties.

De opzet van de benchmark is ‘gesloten en semitransparant’. Dit betekent dat de gedetailleerde data alleen beschikbaar is voor organisaties die deelnemen aan de benchmark. Daarnaast zijn alle data vertrouwelijk en weten alle deelnemers wie nog meer meedoet aan de benchmark. Hoewel gedetailleerde gegevens van deelnemers worden gedeeld in de benchmark, is het voor de deelnemers niet bekend van welke deelnemer de gegevens worden getoond.

De benchmark bestaat uit data die afkomstig is van metingen die door BonCodes met zijn BonCat-tooling zijn uitgevoerd. Voor de benchmark zijn drie soorten metingen vergeleken: de systeemgrootte en groei in de tijd (gebaseerd op ISO 20926), de technische kwaliteit / technical debt van de implementatie (gebaseerd op ISO205010 / onderhoudsniveau) en de productiviteit van het team (gemeten in uren per functiepunt). Verwacht wordt dat op een later tijdstip ook ‘operationele stabiliteit’ zal worden opgenomen in de benchmark.

Wim Gerholt, mede-initiatiefnemer van de OutSystems benchmark en Director Software Development bij Vopak zegt: “Voor Vopak zijn de applicaties die we met behulp van OutSystems hebben uitgerold bedrijfskritisch. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat we een uitstekend team van interne en externe OutSystems-specialisten hebben. Nu hebben we een onafhankelijke benchmark die het kwaliteitsniveau laat zien dat we leveren en tegelijkertijd de productiviteitsimpuls valideert. Dit is zeer waardevolle informatie voor het development team en ook voor het management.”

Professor Joost Visser van de Unversiteit Leiden zegt: “Ik ben in de loop der tijd bij meerdere benchmarks betrokken geweest. In deze specifieke benchmark zagen we interessante correlaties tussen technisch volume en functioneel volume. We hebben ook inzicht gekregen in correlaties tussen de technische kwaliteit (technical debt) en de omvang van systemen. Ik denk dat de benchmark zal leiden tot een interessante set van referentiegegevens. Denk hierbij aan hoe groot een typische OutSystems toepassing is of hoeveel uur het kost het om een functiepunt te bouwen of te bewerken. Ik kijk er dan ook naar uit om dit in de loop van de tijd verder te onderzoeken met deze groeiende community.”

De benchmark is volledig onafhankelijk en wordt niet beïnvloed door OutSystems of iemand buiten de deelnemersgroep. In november 2021 heeft de eerste OutSystems benchmark bijeenkomst plaatsgevonden in een virtuele sessie. De volgende sessie staat gepland voor februari 2022. Organisaties die lid willen worden van de OutSystems benchmark groep, kunnen contact opnemen met Boncode.

Meer informatie over de OutSystems benchmark kunt u vinden op onze OutSystems Benchmark en OutSystems pagina’s.

You may be interested in this:

How Do Your Software Engineers Demonstrate Code Quality?

How Do Your Software Engineers Demonstrate Code Quality?

Software engineers are under constant pressure to continuously deliver code to meet business objectives. Speed is of the essence. For that reason, there’s always a trade-off between business functionality and technical debt. But is it enough for developers to deliver...